Ha először jársz itt, a regisztrációs folyamaton végigvezet a NetVarázsló.

Beléptető rendszerrel kapcsolatos információk

Rémai Gábor László
2021-09-07 16:40:12

Rendszeres ujjlenyomat pótlás a 2021/22 őszi félév szorgalmi időszakában, munkanapokon:

 • Az egyetemi Campus-on (K1 portán): kedd 19:00, csütörtök 18:00
 • Külső Kollégiumban (T portán): kedd 20:00, csütörtök 20:00
 • Famulus Kollégiumban: nincsen ujjlenyomat regisztráció
 • Cserháti Sándor Kollégiumban: a Kollégiumi Bizottság tagjaival történt egyeztetés alapján

Egyéb időszakokban, vagy ha a fenti időpontok egyike sem felel meg, akkor a problema@sth.sze.hu címen egyeztethetők egyéb időpontok (a kollégium és a lehetséges időpontok, valamint a kártyaszám megadásával). Ugyanerre a címre várunk minden beléptető rendszerrel kapcsolatos kérdést és problémát.

Internet beállítás segítség

Rémai Gábor László
2021-09-06 13:30:06

A kollégiumi internet használatának menete

Rózsa Balázs
2018-08-25 17:00:00
Kedves Hallgatók!

A Ti dolgotok megkönnyítése (és persze a sajátunk) érdekében pár pontban összefoglaltuk nektek az internet használatának menetét.
 1. első lépésként költözz be a kollégiumba, hivatalosan, az adminisztráció intézésével
 2. legyen aktív hallgatói jogviszonyod mely a Neptun rendszerben is szerepel
 3. csatlakozz kábellel vagy WiFi-n a hálózathoz. Ha egy csatlakozó van, akkor azon keresztül, ha több, akkor a páratlan számú használható
 4. ha valamiért még nem lenne hallgatói regisztrációd az egyetemi címtárban, regisztrálj az user.sze.hu oldalon
 5. lépj be az oldalra, és add meg a szobaszámod, szükség esetén javíts az e-mail címeden (itt: Profil/Adatok)
 6. menj a regisztrált eszközök és IP címek oldalra
 7. olvasd el a két használható "csomag" tulajdonságait, és válaszd ki a neked megfelelőt.
  Fontos, hogy az ott leírt javasolt használat tényleg csak javaslat. Kérhetsz mobil csomagot laptopra, csak úgy valószínűleg gondban leszel a forgalom korlátozásával. Viszont ha mobilra kevésnek bizonyulna a limit, nyugodtan válaszd a standard csomagot hozzá, azzal biztosan nem lesz problémád
 8. Add meg az eszközöd fizikai azonosítóját (MAC cím) az igényléshez
 9. ha standard címet igényeltél, abból az első díjmentes (bizonyos feltételek mellett, lásd az oldalon) és automatikusan bekapcsol 10 percen belül, további címekhez illetve a mobil csomaghoz befizetés szükséges, hogy aktív legyen
 10. a GyIK menüpontból tájékozódj a gyakori problémákról, valamint ismerd meg a hálózathoz csatlakozás tényével elfogadott rád vonatkozó szabályzatokat
Probléma esetén a honlap hibajelentő szekcióját keresd fel. Fontos az ott leírt információkat is ismerni, mert az adatok pontos megadása nagyban segíti a gond mielőbbi megoldását.

SZE hallgatók díjmentes IP címei

Rózsa Balázs
2018-01-23 15:29:12
Kedves Hallgatók!

Szeretném felhívni a figyelmeteket az egy díjmentes cím néhány feltételére.
Akkor jogosult valaki az IP címre, ha:
 • beköltözött kollégista
 • nincsen tartozása a Kollégium felé
 • tanulmányi státusza aktív (a Neptun rendszer szerinti aktív, vagy abszolvált)
A fentiek alapján azok a hallgatók, akik passzív jogviszonnyal rendelkeznek vagy diplomát szereztek erre a szolgáltatásra már nem jogosultak. Amennyiben tanulmányaikat itt folytatják, úgy a státusz Neptun rendszerben történő rögzítéséig írásban kérhetnek haladékot a hibajelentő felületen. Ilyenkor a helyzet mérlegelésével az internetelérést ideiglenesen visszakapcsolhatjuk.

Kérünk továbbá mindenkit, hogy probléma, hiba vagy észrevétel jelzésére a hibajelentő felületet használja (elérhetetlensége esetén fogadunk e-mailes jelzést). Minden más forma (közösségi média, kollégiumi ügyintézők) nem hivatalos, és nem feltétlenül hozzánk fut be, így a megoldás lehetősége is csekély.

Hálózati forgalom részletei

Rózsa Balázs
2017-11-07 12:38:54
A regisztrált eszközökkel egy sorban az látható minden IP cím adatforgalma. Ez a mobil eszközöknél fel és letöltést, a többi regisztrált eszköznél csak feltöltést jelent.

A számítás módja kicsit eltér a telefontársaságok periódusra meghatározott rendszerétől, úgynevezett csúszóablakos megoldással történik. Ennek a lényege az, hogy minden időpillanatban az elmúlt 168 óra forgalma van számolva. Ennek megfelelően a forgalom nem kerül hetente "nullázásra", a nullát csak akkor érné el, ha az elmúlt egy héten egyáltalán nem volt forgalmazás az eszközről.

Új funkcióként az IP címeknél nem csak egy összesített forgalom jelenik meg, hanem megtekinthető az érintett időszak forgalma napi bontásban grafikonon is. Kérünk mindenkit, hogy ezt kövesse figyelemmel!

Új kollégiumi hálózatok

Rózsa Balázs
2017-09-04 00:52:08
Kedves Kollégisták!

Már elérhető az internetszolgáltatás a kollégiumokban.

A hálózat külön díjtérítés nélkül díjtérítés nélkül igénybe vehető szeptember 14-ig. Ehhez mindössze két feltételnek kell teljesülnie:
 • Beköltözött kollégistának kell lenned
 • Valamint lennie kell legalább egy IP címednek
A honlapra a regisztráció az egyetemen használatban lévő eduID segítségével történik. Az egész folyamaton végigvezet a NetVarázsló.
A regisztrációval minden felhasználó elfogadja a Hálózathasználati szabályzatot, amiben le vannak írva a hálózat használatának feltételei, az igénybe vehető szolgáltatások és a korlátozások.

A Hegedűs Gyula Kollégiumban és a Multifunkciós épületben elérhető a központi Wi-Fi szolgáltatásunk, melyről a részetek megtalálhatók itt. Ugyanezekben az épületekben a szobákban két fali csatlakozó található, melyből a páratlan jelű használható az internet igénybevételére.

Probléma esetén a NetClub elérhető a hibajelentő felületen, emellett a tagok elérhetőségei megtalálhatók az itt.

Kellemes böngészést kívánok a NetClub Csapata nevében is!

Kedves Torrentezők!

Mészáros Mihály
2010-10-12 10:09:26
Az utóbbi napokban több bejelentés is érkezett egy külföldi jogvédő cégtől, miszerint a kollégiumokból többen szerzői jogok által védett anyagokat töltenek le, ill. osztanak meg BitTorrent alapú fájlcserélőkkel.
A bejelentések mindegyikét kivizsgáljuk és az érintett hallgatók ellen kollégiumi fegyelmi eljárás indul.
Mivel a Hálózathasználati Szabályzat szerint szigorúan tilos a Kollégiumi Hálózaton szerzői jogokat megsértve fájlokat terjeszteni, kérünk minden érintettet a fájlcserélők használatának befejezésére.
Hogy a további jogsértéseket megelőzzük, a NetClub is tiltani fogja több publikusan elérhető torrent tracker elérését.

Amennyiben bárkinek kérdése van a Szabályzattal, fájlcserélőkkel, szerzői jogokkal kapcsolatban, e-mailben elérhetők vagyunk a problema@[NOSPAM]sth.sze.hu címen, szívesen válaszolunk.

MAC cím változások

Mészáros Mihály
2009-02-11 15:44:10
Kérünk mindenkit, akinek más gépe lesz hálózatra kötve, ne igényeljen új IP címet, egyszerűen csak módosítsa a régit az IP címek menüpontban.

Rengeteg olyan probléma érkezik hozzánk, hogy a felhasználó más gépet használ 2. félévtől, ezért igényelt új IP-t, oda regisztrálta az új MAC címét, befizette a díjat, mégsincs nete az új gépén.
Ez azért történik, mert a felhasználónak így két IP címe lesz, de csak egyet fizet be.
A befizetéseket ellenőrző programunk ilyen esetekben az előző félévben befizetett IP címet hosszabbítja meg, ezért marad a másik IP Igényelt státuszú.

Hiba bejelentés

Mészáros Mihály
2008-02-21 02:56:45
Szeretnénk felhívni figyelmeteket, hogy a problémák bejelentése kizárólag a hibajelentő menüponton keresztül lehetséges. (Ez alól természetesen kivétel, ha az oldal nem elérhető.)

Nem csak azért, mert nem szeretjük, ha bekopognak, vagy felhívnak minket, hanem azért is, mert az így jelzett problémákat minden kollegánk írásban egyszerre megkapja.

Megértéseteket köszönjük.